Τι είναι τα MOOC;

Ο χώρος του e-learning προχωράει με γοργά βήματα. Μια σχετικά νέα τάση που κερδίζει ολοένα και περισσότερο τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον της κοινότητας, είναι τα MOOC ή αλλιώς Massive Open Online Courses. Το σκεπτικό είναι τόσο απλό όσο και εντυπωσιακό. Καταξιωμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από όλο τον κόσμο, όπως το Harvard, το MIT, το Brown, το Prinston κ.ά. προσφέρουν επιλεγμένα μαθήματα από το Πρόγραμμα Σπουδών τους χωρίς κανένα κόστος, μέσω ειδικά σχεδιασμένης πλατφόρμας.

Η πλατφόρμα με τις περισσότερες επισκέψεις αυτή την περίοδο ονομάζεται Coursera. Μέσα από αυτή ο ενδιαφερόμενος, αφού εγγραφεί, ενημερώνεται για τα διαθέσιμα μαθήματα και επιλέγει αυτό ή αυτά της επιλογής του. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε η δυνατότητα σε ορισμένα από αυτά να οδηγούν σε ειδικό certification, καθώς και μια νέα υπηρεσία, η «Coursera Καριέρες», σύμφωνα με την οποία μπορεί να προκύψει ευκολότερα επαγγελματική αποκατάσταση.

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που παρουσιάζει την τάση των MOOC αλλά και τους προβληματισμούς, γύρω από την προσφορά τους στον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης και τους κινδύνους που πιθανόν ελλοχεύουν είναι αυτό του Ρωμανού Σκλαβενίτη Πιστοφίδη που δημοσιεύεται στο BookPress. Πηγαίνει τη σκέψη μας ένα βήμα παραπέρα.