Μη τυπική μάθηση σε κατάστημα σοκολάτας

Ως μη τυπική μάθηση μπορούμε να χαρακτηρίσουμε οποιαδήποτε «οργανωμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα εκτός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία θέτει συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους» (Jeffs and Smith 1990). Μια τέτοιου είδους μάθηση μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε. Ακόμα και σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης σοκολάτας! Σε κεντρικό δρόμο του Βερολίνου, μπήκαμε στο κατάστημα Ritter Sport, γιατί εκεί μάθαμε πως δημιουργούν μπροστά στα μάτια του πελάτη τη δική του σοκολάτα. Ο πελάτης επιλέγει τα στοιχεία που επιθυμεί και σε μισή ώρα έχει στα χέρια του τη σοκολάτα με τη δική του συνταγή! Μια απλή αλλά πολύ έξυπνη ιδέα, η οποία προσελκύει διαρκώς τους τουρίστες και όχι μόνο.

RitterSportΟι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ. Στον πάνω όροφο του καταστήματος, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα, μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο διαδραστικό υλικό, να πληροφορηθεί για την ιστορία της σοκολάτας, ξεκινώντας από τα χαρακτηριστικά του κακάο και τη συγκομιδή του και φθάνοντας ως τη μαζική παραγωγή και τη διανομή σοκολάτας. Το υλικό αποτελείται από μακέτες, φωτογραφίες και κείμενο και καταλαμβάνει έναν μικρό χώρο του ορόφου.

Στη χώρα μας υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της μη τυπικής μάθησης των ενδιαφερομένων: η παραγωγή της σοκολάτας και συναφών σκευασμάτων, η παραγωγή του καφέ, η δημιουργία φυτικών καλλυντικών, οι γεωργικές εργασίες και τόσες ακόμα δραστηριότητες, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό που θα συμβάλει στη μη τυπική εκπαίδευση των ενδιαφερομένων. Η αρχή έγινε με το πρώτο ελληνικό Μουσείο Σοκολάτας, το οποίο θα σπεύσουμε να επισκεφτούμε!

Αν μάλιστα το εκπαιδευτικό αυτό υλικό γίνει ψηφιακό και φιλοξενηθεί στις ιστοσελίδες των εταιρειών, όπου αναπόφευκτα θα είναι πιο εύκολα προσβάσιμο από τους διαδικτυακούς επισκέπτες, η αξία και η δύναμή του θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


5 + = έξι

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>