Το elearning «αντίδοτο» στην εποχή της κρίσης

  • Είναι κοινά αποδεκτό, ότι στην εποχή της κρίσης, όλα αλλάζουν, όλα μετασχηματίζονται, όλα μετατρέπονται. Οι εταιρείες «μαζεύονται» οικονομικά, τα κράτη θεοποιούν τη λιτότητα και στην τελική ανάλυση, ο πολίτης, η ελάχιστη αυτή μονάδα που είναι όμως πολύ σημαντική, γιατί σαν σύνολο στηρίζει την οικονομία, στενάζει και μειώνει τις καταναλωτικές του ανάγκες.

Σε τέτοιες εποχές που δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά, είναι προφανές ότι οι υγιείς εταιρείες που προσπαθούν σε πείσμα της κρίσης να αναπτυχθούν, συναντούν σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των υπαλλήλων τους. Σε συζήτηση που είχα πριν από 2 χρόνια περίπου με υπεύθυνο εκπαίδευσης μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας (η οποία δυστυχώς έκλεισε…), ενθουσιάστηκε και μόνο που άκουσε ότι υπάρχει το elearning στην Ελλάδα. Σαν άνθρωπος έμπειρος στη δουλειά του, μου είχε παραθέσει έναν κατάλογο ολόκληρο με έξοδα που θα πρέπει να υποστεί η εταιρεία προκειμένου να εκπαιδεύσει τους υπαλλήλους της.
Και ο κατάλογος αυτός πολλαπλασιάζεται, όταν η εταιρεία αυτή έχει υποκαταστήματα στην επαρχία.

Σκεφτείτε ότι έπρεπε ο άνθρωπος αυτός, προκειμένου να εκπαιδεύσει νέους ασφαλιστές στην Ξάνθη, την Τρίπολη, τη Δράμα, να ταξιδεύσει μέχρι εκεί (εισιτήρια, διαμονή και έξοδα φαγητού για τον ίδιο), να κλείσει αίθουσες, για να παραδώσει τα μαθήματα (ενοικίαση αίθουσας, πρόχειρο φαγητό για τους εκπαιδευόμενους), να τους προμηθεύσει με έντυπο υλικό, για να διαβάσουν και ένα σωρό άλλα έξοδα που φυσικά σε μια κουβέντα στο πόδι που κάναμε τότε, δεν μπορούσαμε να τα συζητήσουμε.

Είναι φυσικό λοιπόν, η λύση του elearning να «του κάνει κλικ».
Θα μας έδινε τα κείμενά του, θα τα οπτικοποιούσαμε με ευχάριστο, διαδραστικό τρόπο, θα του στήναμε μια πλατφόρμα όπου θα ανεβάζαμε τα μαθήματα πάνω και θα προμηθεύαμε όλους τους υπαλλήλους με κωδικούς, ώστε να μπορούν να μπουν στο σύστημα και με την ησυχία τους να διαβάσουν και να αξιολογηθούν. Τα έξοδα της εταιρείας θα αποσβένονταν αμεσότατα. Η δουλειά του εκπαιδευτικού υπεύθυνου θα ήταν να ανεβάζει καινούριο υλικό και να επιβλέπει, μέσω ίντερνετ, την πρόοδο των εκπαιδευομένων…

Καλό λοιπόν θα ήταν οι εταιρείες να εξετάσουν και τελικά να στραφούν σε τέτοιες ιδέες, παρά να προχωρούν σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, γιατί είναι κυρίως κέρδος δικό τους, η μείωση των δαπανών, μέσω τέτοιων έξυπνων λύσεων.

Το e-Learning μπορεί να καλύψει κάθε σας ανάγκη:

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


× 3 = δεκαπέντε

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>