Μέτρον άριστον

Το σαββατοκύριακο που πέρασε, η ψηφιακή πλατφόρμα learn-e-pedia ήταν στο Παιδικό Μουσείο, προσφέροντας στους μικρούς επισκέπτες τη δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με το πλούσιο διαδραστικό ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό που διαθέτει. Το «μείγμα» ήταν υπέροχο. Τα παιδιά αξιοποίησαν τον υπολογιστή μέσω των ειδικά σχεδιασμένων ασκήσεων και δραστηριοτήτων του ψηφιακού υλικού της learn-e-pedia ενώ την επόμενη στιγμή καταπιάνονταν με τις δραστηριότητες του Μουσείου ζωγραφίζοντας στο χαρτί, φτιάχνοντας σχήματα με σχοινιά και… μαγειρεύοντας μπισκοτάκια!

Η DigiMagix ήταν εκεί με το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό «Ο Καπετάν ΣΟΣ, η παρέα του και το κινούμενο νησί», το οποίο διατίθεται αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας learn-e-pedia και έχει ως θέμα το περιβάλλον της Μεσογείου και τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής. Μέσα από τις πλούσιες παρουσιάσεις και τις δραστηριότητες του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, τα παιδιά γνώρισαν τον κόσμο του βυθού αλλά και τα ζώα της θάλασσας που βρίσκονται σε κίνδυνο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έλεγξαν μόνα τους τις γνώσεις που αποκόμισαν μέσα από σύντομες διασκεδαστικές ασκήσεις. Παράλληλα, έπαιξαν με τις έντυπες κάρτες του Μουσείου που εικόνιζαν ψάρια, μαλάκια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς αλλά και συζήτησαν μαζί μας για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα ζώα που κινδυνεύουν. Τέλος, επέστρεψαν στον υπολογιστή, για να παίξουν ορισμένα πολύ διασκεδαστικά παιχνίδια, όπως κρυπτόλεξο, κρεμάλα, παιχνίδια μνήμης κλπ., από τη μεγάλη ποικιλία που διαθέτει ο «Καπετάνιος»!

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εκεί σκέφτηκα το χιλιοειπωμένο «μέτρον άριστον» που όσο συχνά το λέμε, τόσο σπάνια το εφαρμόζουμε στη ζωή. Τάξεις χωρίς ίχνος ψηφιακού υλικού σε έναν ψηφιακό κόσμο, παιδικά δωμάτια με υπολογιστή αλλά με περιορισμένες ευκαιρίες για ανοικτές δραστηριότητες, αλληλεπίδραση και συνεργασία. Το «μέτρον» το συνάντησα σε αυτή τη συνεργασία ανάμεσα στη learn-e-pedia και το Παιδικό Μουσείο, όπου από τα θετικά σημεία των δύο προσεγγίσεων «χτίστηκε» ένα ολοκληρωμένο παιδαγωγικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο τα παιδιά αξιοποιούσαν την πληθώρα των ερεθισμάτων που δέχονταν.

Τι μπορούμε να κάνουμε όσοι εμπλεκόμαστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, ιδιαίτερα όταν αυτό απευθύνεται στους μαθητές μικρών τάξεων, για να προσεγγίσουμε αυτό το «μέτρον»; Φυσικά, να δημιουργήσουμε ένα υψηλών προδιαγραφών ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, που να προσελκύει και να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών, να ενισχύει την αυτονομία τους στη μάθηση μέσω των ειδικά διαμορφωμένων ασκήσεων και δραστηριοτήτων, να τους παρέχει ουσιαστική ανατροφοδότηση και να τους οδηγεί να εξερευνήσουν περαιτέρω το θέμα που τους ενδιαφέρει. Αλλά και κάτι ακόμα που συχνά παραβλέπουμε. Να προσφέρουμε ευκαιρίες δράσης των παιδιών, πέρα κι έξω από τον υπολογιστή. Με δραστηριότητες ανοικτού τύπου να δίνουμε δυνατότητες συνεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό, και ευκαιρίες στα παιδιά να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από τον λόγο και την τέχνη. Να εντάσσουμε τον δάσκαλο, το γονιό ή τον εμψυχωτή μέσα στο παιδαγωγικό πλαίσιο του υλικού γιατί με αυτό τον τρόπο τα οφέλη προς το παιδί πολλαπλασιάζονται.

«Ο Καπετάν ΣΟΣ, η παρέα του και το κινούμενο νησί» διαθέτει περισσότερες από 100 πολυμεσικές παρουσιάσεις και δραστηριότητες κλειστού τύπου, μέσα από τις οποίες το παιδί μαθαίνει για τα χαρακτηριστικά και τη θέση της Μεσογείου, για τη ζωή στη θάλασσα, για τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο αλλά και για τα προβλήματα και τα απειλούμενα ζώα της Μεσογείου. Παράλληλα όμως, διαθέτει μια σειρά δραστηριοτήτων ανοικτού τύπου, οι οποίες στοχεύουν σε εποικοδομητικές συζητήσεις ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς ή τους δασκάλους, στην ενασχόληση των παιδιών με δραστηριότητες εκτός υπολογιστή, όπως ζωγραφική και χειροτεχνία και φυσικά στη συνεργασία, μέσω δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και άλλων σχετικών δραστηριοτήτων. Εξάλλου, ένα εκπαιδευτικό υλικό για τον φυσικό κόσμο, δεν είναι δυνατό να μείνει εγκλωβισμένο στο γυαλί..!

 Επίσκεψη στο Παιδικό Μουσείο

One Comment

  1. Μανώλης έγραψε:

    Καλή επιτυχία με την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει με τον Καπετάνιο!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


5 − τρία =

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>